Wadköping friluftsmuseum

I centrala Örebro, på stranden av Svartån, hittar du Wadköping friluftsmuseum – ett av Örebros största besöksmål. Med sina trähus och gårdar ger Wadköping en uppfattning om vad Örebros byggnader och stadsmiljö brukade se ut. Wadköping har lokaliserats hit sedan det öppnades 1965 och omfattar byggnader och domstol som flyttade hit från centrala Örebro. En stadsgata går genom mitten av Wadköping med byggnader på båda sidor. En sida med sina låga tilltagna, rödmålade byggnader skildrar 16, 17 och tidig7 1800-talsbyggnader, medan den andra sidan visar Örebros stadsmiljö efter den stora branden 1854. Det underbara friluftsmuseet kallas Wadköping efter namnet Hjalmar Bergman gav den plats där han växte upp. Namnet visas, till exempel i Bergmans nya Markurells i Wadköping där skildringar av staden har inspirerats av, till exempel, Örebro, staden där Hjalmar Bergman växte upp. Wadköping är öppet året runt och självklart är det fritt inträde. Är du sugen på att besöka Wadköping kan vi rekommendera att du bokar ett hotell i Örebro så du slipper stressa iväg efter ditt besök.Wadköpings museum i Örebro

Numera är de underbara byggnaderna i Wadköping hem för butiker, hantverksverkstäder, museer och utställningsarenor. Den trevliga doften av nybakat bröd svävar från bageriet. Butiken säljer koner av godis, te och annat smått och gott som såldes förr. Wadköping café och matsal erbjuder god mat tillsammans med drycker och bakverk i en unik miljö. Den härliga Lexica bokhandel har tusentals boktitlar som spänner över en mängd olika kategorier. Hårda slag av hammaren kan höras från smedjan som smeder arbetar på järn och besökare kan även se svarven i aktion. De flesta butiker och hantverksverkstäder säljer bruksföremål och gåvor i Wadköping.

Kungsstugan fick sitt namn från det faktum att det enligt traditionen bodde en hertig Karl, sedermera Karl IX, där ett par nätter under ett besök i Örebro. Byggnaden är byggd i medeltida stil och var ursprungligen en del av en grupp av byggnader på Järntorget. Övervåningen har välbevarade vägg- och takmålningar från 1580 och 1620-talet, som visas vid olika tillfällen och presenteras i en av utställningarna på Kungsstugans bottenvåning.