Västerbottens museum i Umeå

Västerbottens museum i UmeåVästerbottens museum i Umeå är ett museum som, genom utställningar och andra evenemang, speglar det kulturella arv som landskapet lämnat efter sig. Museet, vars byggnad uppfördes på 40-talet, är med sina 230 000 årliga besökare ett av de mest populära museerna i landet.

Att se och göra

Det främsta skälet att besöka museet är förmodligen de många utställningar som nästan ständigt pågår. Vilka utställningar som hålls för tillfället, kan man enkelt kolla upp på deras hemsida. I skrivande stund pågår utställningen Rock Art In Sápmi, som handlar hällkonstens roll i det nordliga kulturarvet. Här kan man se ristningar och målningar i grottor, på hällar, på berg och i flyttblock.

”Vissa av bilderna är något svårtolkade, medan andra är tydligare. Det är ristningar som i sin enkelhet ger oss utrymme tolka den på vårt eget sätt, i vår tid.” skriver museet på sin hemsida.

Utställningarna är dock inte den enda faktorn som bidragit till att det här museet är ett av de mest välbesökta i landet. Andra delar att besöka är bland annat:

  • Egilhallen – Egilhallen, som ligger en bit ifrån själva huvudbyggnaden, är ett måste för den som är intresserade av fiske och sjöfart. Här visas objekt, modeller och bilder som anknyter till skepp, båtar och sjöns näringar. Skeppsbygge och sjöfart var historiskt sett en viktig del av näringarna längs västerbottenskusten.
  • Länets första bil – Bilen som går att skåda här är inte bara Västerbottens läns första – utan hela Norrlands. Det var apotekaren Jon H:son Hedin som under ett besök till Tyskland inspirerades att införskaffa sig den här nymodigheten. Bilmärket är Benz Viktoria och köptes för 5000 kronor i Stockholm i 1900-talets början.

Ta sig hit

Att ta sig hit kan man bland annat göra med lokalbuss från Vasaplan i Umeå centrum, och då är det linje 2 mot Ersboda handelsområde och Linje 7 mot Mariehem som gäller. Hållplatsen man stiger av vid heter Gammlia.

För den som vill ta sig hit med bil kan man knappa in koordinaterna 63.82928, 20.28937 i GPS:en.

Adress: Helena Elisabeths väg 3, 903 42 Umeå

Öppettider: Tis – Fre 10 – 17, Ons 10 -21, Lör – Sön 11 – 17. Fri entré.