Vasamuseet

Vasa är det enda bevarade sextonhundratalesfartyget i världen, och en unik konstskatt. Mer än 95 procent av fartyget är original, och det är dekorerat med hundratals snidade skulpturer. Besök sidan här om du vill boka ett hotell i närheten av det underbara Vasamueet.vasamuseet

Det 69 meter långa Regalskeppet Vasa sjönk på sin jungfruresa i mitten av Stockholm 1628, och bärgades 333 år senare 1961. Under nästan ett halvt sekel har detta underbara fartyg långsamt, medvetet och omsorgsfullt restaurerats till ett tillstånd som närmar sig sin ursprungliga glans. De tre masterna på taket utanför det specialbyggda museet visar höjden på skeppets ursprungliga master.

Idag är Vasamuseet det mest besökta museet i Skandinavien, med över en miljon besökare per år. Det finns nio olika utställningar runt fartyget för att berätta om livet ombord på fartyget. Filmen om Vasa visas på 16 olika språk. Dessutom finns det en välsorterad butik och en trevlig restaurang. Visningar av museet äger rum varje dag.

Vasamuseet ligger på Djurgården i Stockholm. Det tar ca 30 minuter att promenera från Centralstationen och 10 minuter från tunnelbanestationen Karlaplan. Det finns en parkeringsplats i närheten av museet, men den är ofta fullt. Parkeringsplatser kan hittas på andra sidan av bron eller i parkeringshus vid Slussen eller Karlaplan. Läs mer på stockholmparkering.se.

Vasa låg i smutsiga vattnen utanför Stockholm i hela 333 år innan hon bärgades 1961 och började sin karriär som ett museum. Efter alla dessa år i vattnet har fartyget attackerats av bakterier och rost hade spridits över hela skrovet från alla järnföremål. Vasa har långsamt bryts ned, och gör det tyvärr fortfarande idag, på grund av en rad olika faktorer.