Värmlands museum

Värmlands museumOm du besöker Karlstad så ska du definitivt inte missa ett besök på Värmlands museum. Detta är ett länsmuseum för hela Värmlands län, men huvudmuseet ligger i Karlstad sedan 1929. Dock finns det flera filialer runt om i Värmland. Värmlands museum ”föddes” redan 1839 som var det år då prosten Anders Lignell skänkte en samling av fornfynd till Karlstads läroverk.  1862 stiftades ”Värmlands naturhistoriska och fornminnesförening” och de var de som fick ta hand om samlingen som hela tiden hade utökats. Man förvarade samlingen i Gamla Gymnasiet i Karlstad. Föreningen ville dock ha andra lokaler men det var först 1917 som planer på att bygga ett museum kom. Man bildade ”Föreningen Värmlands Länsmuseum” den 2 juli 1917 och denna förening sysslade främst med att samla in pengar och att hitta lösningar på lokal.

1925 slogs båda föreningar ovan samman och bildade ”Värmlands Fornminnes- och museiförening”. Året därpå hade tillräckligt med pengar samlats in och man gav arkitekten Cyrillus Johansson uppdraget att rita ett museum på Sandgrund i Karlstad. 1929 invigdes Värmlands museum. Värmlands fornminnes- och museiförening drev ensam Värmlands Museum fram till 1980 sedan bildades Stiftelsen Värmlands Museum som tog över driften.

Utställningar på Värmlands Museum

Värmlands Museum är ett av Sveriges mest besökta länsmuseer och det kommer cirka 200 000 besökare per år. På detta museum finns dels Värmlands kulturhistoria men även internationella succéutställningar inom konst och fotografi. Museets uppgift är att dokumentera och sprida kunskap om konst, historia och kulturarv i Värmland. Man räknar att samlingarna består av runt 40 000 föremål, 9 000 konstverk och 1 000 000 fotografier, De har även flera olika arkiv samt permanenta utställningar så väl som tillfälliga utställningar. Det finns tre filialer till detta museum, dessa är: von Echstedtska gården, nära Säffle, Långbans gruvby, utanför Filipstad, Torsby Finnskogscentrum i Lekvattnet och Dyvelstens flottningsmuseum i Forshaga. Det finns en hel del att se på dessa museum så missa inte att även besöka dem om du har möjlighet.

Boende i Karlstad

Om du besöker Karlstad över flera dagar, så finns det flera alternativ när det kommer till boende. Det bästa är att boka hotell i Karlstad. Det gör att du får nära till dels Värmlands Museum men även Karlstads övriga utbud av sevärdheter, restauranger och shopping. Karlstad har en hel del att erbjuda för dig som vill åka hit på semester. Så passa på att boka in dig en helg eller varför inte en weekend?