Torekällbergets Museum

I Södertälje finns det gott om spännande museer som är värda ett besök för den som är intresserad av historia. Här presenterar vi tre av de mest kända som du bör besöka när du bor på hotell i Södertälje.

Marcus Wallenberg-hallen

Precis vid Scaniakoncernens huvudkontor ligger fordonsmuseet Marcus Wallenberg-hallen som är döpt efter finansmannen med samma namn.museum i Södertälje Han bidrog mycket till att utveckla Scania, därav bär museet hans namn. I museet kan man se många fina gamla fordon som har varit i bruk förr i tiden. Där finns exempelvis ett exemplar av den första serietillverkade svenska personbilen från 1903. Där finns också flera järnvägsvagnar som har trafikerat de svenska järnvägarna under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. I museet finns också nyare fordon som har tillverkats under 2000-talet.

Torekällbergets Museum

År 1961 skedde något som kallades för citysaneringen. I samband med detta flyttades många av Södertäljes äldre byggnader till Torekällberget. Efter det så skapades Torekällbergets Museum. Museet är indelat i två olika miljöer, dels Staden och dels Landet. Staden är uppbyggd kring Torekällbergets torg och där finns byggnader från 1700- och 1800-talen. Där arrangeras marknader, och olika uppträdanden. Landet är hemvist för djuren i museets djurpark. I Torekällbergets Museum kan man få en bra inblick i hur livet på de sörmländska gårdarna var förr i tiden.

Tom Tits Experiment

Vetenskapsmuseet Tom Tits Experiment är Sveriges största science center med sina fyra våningar fyllda med över 400 naturvetenskapliga experiment. Sommartid utökas dessutom museet med en öppen park utomhus. I november 1985 höll Konsthallen en vetenskapsutställning med boken Tom Tit – La Science Amusante (Tom Tits Experiment) som förebild. Tanken var att utställningen skulle vara temporär, men den blev så populär att man bestämde att den skulle bli permanent och det dröjde inte så länge tills man var tvungen att byta till större lokaler. Nu har museet årligen 300 000 besökare.