Thai Hua, Phuket

Ett vackert museum

Thai Hua Museum ligger på Krabi Road i Phuket och är en av de mest slående byggnaderna i hela staden.museum på Phuket Museibyggnaden är en av de mest välbevarade sino-portugisiska kvarlevorna i hela Phuket och har nyligen genomgått renovering.

Huamuseet fungerar främst som museum, men ibland sätter man upp tillfälliga utställningar här eller håller officiella evenemang. Interiören är lika slående vacker som exteriören och i mitten finns en charmerande innergård under öppen himmel. Här finns också en ljuvlig trädgård vari man får se gamla verktyg och maskiner från dagarna då Phukets tenngruvor var en av områdets främsta resurser.

Förklarar bandet mellan Phuket och Kina

Inuti Huamuseet finns inte mindre än ett dussintal utställningar som tillsammans ger en god överblick över Phukets historia. Gamla artefakter blandas med interaktiva medier på tre språk (thai, engelska och kinesiska), för att alla besökare ska få så stor chans att förstå innehållet som möjligt. Bandet mellan Phuket och Kina förklaras och denna byggnad brukade faktiskt operera som skola för det kinesiska språket.

Drivs av en välgörenhetsstiftelse

Idag är det Kusonsongkhrokstiftelsen som driver Huamuseet och du hittar detta spännande museum nära flera hotell på Phuket. Denna stiftelse, som också går under namnet Lok Xian Kok, lever på bidrag och donationer och skapades en gång av några kinesiska affärsmän med målet att hjälpa sina fattiga landsmän när de kom till Phuket, samt att förbättra öns infrastruktur med bättre skolor och sjukhus.

Öppettider och inträde

Thai Hua Museum håller öppet mellan kl. 09:00-17:00 varje dag och inträdet är 200 baht. Vill man fotografera inuti museet så får man betala ytterligare 200 baht.