Sherlock Holmes Museum – London

London – en stad med många museer

London – en stad med många museerLondon är en stad som har mängder av sevärdheter och museer. Många av dem är väl värda ett besök om du befinner dig i staden. Bland dessa hittar du bland annat British Museum, Natural History Museum, Tower Bridge, Churchill war rooms och Museum of London. Dock finns det två särskilda museer som undertecknad själv anser att man bara måste besöka om man befinner sig i London. Nämligen Madame Tussauds vaxkabinett och Sherlock Holmes Museum.

Sherlock Holmes Museum

Ingen fiktiv personlighet har väl blivit så väl förknippas med London än Sherlock Holmes? Det skulle vara Harry Potter förstås, men Holmes är karaktär som funnits i flera hundra år. Sherlock Holmes gjorde entré 1887 i samband med romanen en studie i rött, skriven av Sir Arthur Conan Doyle. 221b Baker Street är den fiktiva detektiven Sherlock Holmes officiella hem och självklart även adressen till museet. Enligt böckerna var denna adress detektivens hem mellan 1881-1904. Själva museet har en kopia av arbetsrummet som tillhörde Holmes så väl som vaxdockor i naturlig storlek av både Sherlock Holmes och Watson.

Museum of London har även de haft en utställning om Holmes under 2014-2015. Den hette ”Sherlock Holmes: The man who never lived and will never die”. På denna utställning fanns tidningsklipp från tiden då berättelserna utspelar sig, originalillustrationer och manus, samt konst med liknande känsla som den i berättelserna om Sherlock Holmes. Utställningen hade även filmklipp och flera Sherlock-doftande sake. Till exempel saker som pipor, morfin, en skrivmaskin, förstoringsglas, vapen, en violin med tillhörande fodral och kläder som exempelvis en rock som burits av huvudrollsinnehavaren Benedict Cumberbatch i ”Sherlock”.

London är även perfekt för dig som vill uppleva en vandring med Sherlock Holmes. Bland annat bör du besöka The Sherlock Holmes Pub, 10–11 Northumberland Street. I restaurangen som ligger en trappa upp så kan man nämligen genom en glasvägg se Sherlock Holmes vardagsrum. Andra platser att besöka är Criterion Bar, 224 Piccadilly, som är platsen Watson och Holmes möttes för första gången i ”En studie i rött”. Du bokar hotell i London inför ditt besök genom att besöka hotellcentralalondon.se.

Madame Tussauds vaxkabinett

Madame Tussauds vaxkabinett är en av Londons mest kända sevärdheter. Här finns verklighetstrogna vaxdockor av kända människor genom tiderna. Vaxkabinettet har funnits här ända sedan 1884, och grundades av vaxskulptören Marie Tussaud. 1925 förstördes många av vaxfigurerna när en brand utbröt. Tack och lov så klarade sig originalformarna så figurerna kunde återskapas igen. Marie Tussauds första vaxdocka skapade hon 1777 och den föreställde Voltaire. Idag finns det kända historiska personer här så väl som nutida artister.  För många är det en stor ära att bli avbildad och utställd i vaxkabinetten.