Nationalmuseum

För de som har stort intresse för konst är Sveriges Nationalmuseum i Stockholm ett självklart val. Det är landets största konstmuseum med stort fokus på målningar, skulpturer och olika slags konst på papper. Utöver det finns även ett stort utbud av konsthantverk samt historiskt intresserade designföremål. Sammanlagt finns här över 600.000 olika föremål.

Utställningar

Året runt har museet olika slags utställningar. De mindre kan finnas enbart någon vecka medan de större finns att se flera månader. Det är framförallt dessa som gör att flera besökare kommer hit flera gånger per år. Även i gravyrgalleriet genomförs tillfälliga utställningar. Men i dessa fall är det verk som plockas fram från museets egna samlingar och skapar unika utställningar. Detta till skillnad mot de större då det kan vara samlingar som visas från andra museum.


 

Passepartout.se – Allt inom fotoramar och passapartouter!


Samlingar

De samlingar som finns på museet går till viss del att se online. Även om det inte är samma sak att se konst på en skärm och i verkligheten finns här möjlighet att läsa om de olika tavlorna både gällande motiv och uppsättning. Varje tavla presenteras nämligen utifrån vad den är målad på för material och om den har tavelramar, passepartouter eller om det är använt något annat sätt för att rama in tavlan. Några av de allra mest kända verket är Självporträtt av Rembrandt, Damen med slöjan (Alexander Roslin), Midsommardans (Anders Zorn) och August Strindberg (Carl Larsson).

Besöka

År 2013 stängdes Nationalmuseet då det var i stort behov av renovering. Det är därmed än så länge inte möjligt att se de större utställningarna i museets riktiga lokaler. Däremot håller de tillfälliga utställningar på både Konstakademin samt på Kulturhuset Stadsteatern. Självklart blir detta inte i samma utsträckning som om museet.