Museu Calouste Gulbenkian

En av världens bästa konstsamlingar

Museu Calouste Gulbenkian är ett konstmuseum i Lissabon som innehåller konst från antiken fram till 1900-talets mitt. hotell LissabonCalouste Gulbenkian var en armenisk affärsman och filantrop som kom att ha en betydande roll i att skapa oljereservoarer i Mellanöstern för att sörja för oljebehovet i väst. Mot slutet av sitt liv var han en av världens rikaste män och hans konstsamling är än idag ansedd att vara en av världens bästa.

När Gulbenkian dog hade han testamenterat hela sin konstsamling till Calouste Gulbenkianstiftelsen och i testamentet fanns också beskrivet att ett museum skulle uppföras i stiftelsens namn, för att hysa samlingen och därmed göra den tillgänglig för omvärlden.

Två kretsar

Det finns två permanenta utställningar i detta museum och det äör beläget nära många fina hotell i Lissabon. Dessa visas i kronologisk ordning och i den islamiska sektionen, som finns i museets första krets, finner man Orientalisk konst, Klassisk konst, Egyptisk, Grekisk-romersk, Mesopotamisk, Persisk, Armenisk och Fjärran östernkonst.

I nästa krets finner man Europeisk konst som spänner över tiden mellan 1000-talet till mitten av 1900-talet. Här presenteras konst från Nederländerna, Frankrike och Italien – bland mycket annat.

Tillfälliga utställningar och koncerter

Utöver de välfyllda permanenta utställningarna sätter man också upp tillfälliga utställningar av varierat slag. Och den som gillar klassisk musik ska hålla koll på koncertkalendern eftersom Museu Calouste Gulbenkian med jämna mellanrum arrangerar exklusiva koncerter.

En dold diamant

Man skulle kunna säga att Museu Calouste Gulbenkian är en väl undangömd juvel i Europa, museet arbetar inte mycket på uppmärksamheten eftersom man vill hedra minnet av sin upphovsman som levde efter devisen «Endast det bästa».

Museisamlingen innehåller cirka 6000 konstverk, men bara 1000 av dem finns i de permanenta utställningarna.

Praktisk information

  • Inträde: 4 €
  • Öppettider: Tis-sön kl. 10.00–17.45. På måndagar är det stängt, samt på nyårsdagen, påskdagen, första maj och juldagen.