Münchens leksaksmuseum

En imponerande leksakssamling

Det finns ett flertal leksaksmuseer i världen och ett av de bästa är detta i München. München är en mångfacetterad stad och leksaksmuseet bidrar helt klart lite till detta. Detta museum är beläget i samma byggnad som stadshuset och samlingen består främst av leksaker från den tjeckiska skribenten Ivan Steigers gedigna samling. Det finns dock leksaker även från andra håll – både från Tyskland och från resten av världen.

Fem våningar fyllda med leksaker

museum i MunchenDen tripp man dras med i när man besöker detta museum är originell och inspirerande, hela fem våningar ska man klättra uppför, med hjälp av en vindlande spiraltrappa, om man vill ta del av alla utställningar. Högst upp finns de äldsta leksakerna och sedan följer turen en kronologisk ordning neråt. Här finns allt från metalleksaker till träleksaker, vaxleksaker, fjäderleksaker och pappersleksaker och allt detta hittar du nära flera hotell i München så du har aldrig långt hit om du är på besök.

Leksaksbilar av bröd från Andra världskriget

En av de mest fascinerande leksaksutställningarna i detta museum är samlingen av leksaksbilar konstruerade av bröd. De italienska leksakerna utmärker sig också för sin estetik.

På tredje våningen ligger avdelningen för cowboys, indianer, soldater och marsianer (!). Här finns Charlie Chaplin, Humpty Dumpty och många andra kända, historiska figurer avbildade till leksaker.

Väck barnasinnet till liv!

Ett besök till Münchens leksaksmuseum lockar ut barnasinnet i vem som helst och barn brukar saligt gå från monter till monter för att studera de gamla leksakerna. Detta museum är väl värt ett besök under vistelsen i München!