Moderna museet

Världens främsta konstsamling

På moderna museet i Stockholm finns en av världens främsta samlingar av konstverk. Det sträcker sig från 1900-talet fram till nutid. Moderna muséet samlar, bevarar och visar upp konst i alla dess former. Det är detta som är museets huvudsakliga uppgift. Muséet invigdes 1958 på Skeppsholmen. När museet sedan skulle byggas om utlyste man en tävling där de tävlande fick rita upp huset. Det var en spansk arkitekt som kom med det vinnande bidraget och det nya Moderna muséet invigdes år 1998. Numera finns även Moderna muséet i Malmö sedan år 2009. Muséet har till uppgift att levandegöra konsten och göra den tillgänglig.

Gör ett besök på Moderna muséet i Stockholm för inspiration och avslappning bland all vacker konst.

Konst

Ordet konst innefattar flera olika delar och företeelser. Den sköna konstarten delas traditionellt upp i ett antal underkategorier så som bildkonst, arkitektur, skulptur, musik och teater. Även andra definitioner finns. Människor har i alla tider velat ha det fint omkring sig och konstverk hjälper till att skapa en känsla både i hemmet och på offentliga platser. Tavlor är ofta det första som många tänker på när ordet konst nämns. Anledningen till detta har antagligen med vår tradition och uppväxt att göra. Idag finns det en mängd av tavlor i olika former, utföranden och med färger som lockar. Att inreda med konst är faktiskt en konst i sig. Vi visar vilka vi är genom konsten och man behöver inte alls följa trender eller normer.

Att inreda personligt har blivit allt mer populärt. Att inreda med konst är ett sätt att vara kreativ. Ett bra alternativ är att placera konsten i ögonhöjd, många hänger tavlor alldeles för högt och tyvärr kommer de inte alls till sin rätt då. Tavelväggar har varit populärt den sista tiden. Även om man väljer motiv i flera olika motiv, färger och storlekar så kan det vara bra att ha en röd tråd eller ett genomgående tänk när man hänger tavlorna. Man kanske försöker hålla sig till en viss ton eller på annat sätt hittar något som harmonierar. Ett tips kan vara att välja tavelramar o bok, björk och vitt tillsammans. Samt att använda motiv som har naturliga färger. Kanske väljer man istället att ha grafiska tryck med svarta ramar.

Om man inte vill hänga upp tavlorna på väggen så är en tavellist ett bra alternativ. Då kan man byta och flytta om precis som man vill. Kanske vill man variera lite med årstiden och det finns då också möjlighet att dekorera med annat än tavlor, kanske en blomma eller annan vacker detalj. Möjligheterna till att få tag på tavlor man trivs med är många. Kanske gillar man att besöka auktioner eller secondhandbutiker men man kan även köpa stora tavlor online i både billigare och dyrare prissegment. Ett annat sätt att bryta av en tavelvägg är att hänga upp en ram utan något verk i. Det blir ett vackert avbrott i helheten.