Medicinhistoriska museet

museum i GöteborgOm man vill besöka ett lite annorlunda museum när man är på besök i Göteborg är Medicinhistoriska museet att rekommendera. Där kan man ta del av hur synen på hälsa och sjukdom har varierat och förändrats genom årens lopp. Vetenskapen har genom tiderna fått kämpa mot tradition och kultur. Faktum är att idéer och ideal inte alltid bara har inspirerat, utan stundvis har det också hindrat den medicinska utvecklingen. Omvälvande upptäckter som har skett i den medicinska historien har lett till såväl framsteg som bakslag. Allt detta får man ta del av på Medicinhistoriska museet i Göteborg och vill du boka ett hotell i samband med ett besök på detta härliga museum rekommenderar vi att du kollar in www.hotellgoteborg.info där du hittar de flesta hotell i Göteborg med bästa pris garanti.

Trehundra år gammal sjukhushistoria

Museets samlingar består av alla möjliga föremål som kan förknippas med vård, hälsa och sjukdom. Dit hör exempelvis medicinska instrument, utrustning av olika slag, möbler, textilier och mycket mer, från 1700-talet och framåt. Man kan också få ta del av rekonstruerade sjukhusmiljöer i naturlig storlek från olika tidsepoker. Museets utställningar är uppbyggda kring olika teman för att på bästa sätt kunna presentera den medicinhistoriska utvecklingen från antiken och fram till idag. Några av dessa teman är Sjukhusyrkenas utveckling, Apotek, Tandvård, Patienten i fokus, Psykiatri samt Kirurgi och Röntgen. Många av de föremål som visas på museet har anknytning till Göteborg.

Byggnad med gamla anor

Medicinhistoriska museet är en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Museet är inrymt i det så kallade Oterdahlska huset, som gavs i gåva till Sahlgrenska sjukhuset redan 1808 av den rike grosshandlaren Aron Oterdahl. Huset användes som sjukhusbyggnad under åren 1823 till 1854, därefter hyrdes den ut till först Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning och därefter till Polismyndigheten. Numera är byggnaden alltså museum och öppet för allmänheten. Inträdet för vuxna är 40 kronor och för barn över 7 år kostar inträdet 20 år. Har man Göteborg City Card är det fri entré. Öppettiderna är från 12 till 16 tisdagar, onsdagar och fredagar samt från 12 till 20 på torsdagar.