Livrustkammaren

Det finns en hel del museum att utforska i vårt avlånga land. Dit kan vi med spänning bege oss för att få veta lite mer om varför Sverige ser ut som det gör idag och var det är vi kommer ifrån. Ett museum som onekligen måste klassas som ett av de mest populära är Livrustkammaren i Gamla stan i Stockholm. Här kan du betrakta föremål som är flera hundra år gamla och det är svårt att inte tappa hakan när man står framför en mängd olika obeskrivligt vackra kläder och munderingar som en gång i tiden prytt Sveriges kungligheter.stockholm

Livrustkammaren är faktiskt inte bara omåttligt populär, utan är också imponerande nog, Sveriges äldsta museum. Det var nämligen så att kung Gustav II Adolf år 1628 bestämde att de kläder som burits under fälttåg i Polen skulle skyddas och sparas ”uthi Rust-Cammaren till en evig åminnelse”. Det var alltså redan då som Livrustkammaren tog sin början som museum. Men innan dess hade det varit ett vapenförråd åt Sveriges kungar. Detta ändrade då Gustav II Adolf på för att eftervärlden skulle kunna få chansen att se och minnas en svunnen tid. Konungen började med att skänka sina två munderingar som han bar då han skadades i Polen. 1932 stupade han sorgligt nog i Lützen och kläderna han bar vid tidpunkten då han dog återfinns idag i Livrustkammaren tillsammans med hans trogna häst Streiffs skinn som klätts på en träskulptur. Därefter har museiföremålen utökats med årens lopp och fler lär det bli.

Men Livrustkammaren har inte alltid varit förlagd på Slottet. Genom de flera hundra år som museet har existerat har det också hunnit flytta omkring till olika byggnader. Men sedan 1978 har Livrustkammaren huserat i Stockholms Slott likt det gjorde från början. Även om det bara ställts ut en bråkdel av alla de föremål som är i museets ägo kan Livrustkammaren stoltsera med att det har en av världens vackraste samlingar med just kungliga kläder, vagnar och vapen. Många föremål är magasinerade eller utlånade och ställs ut till särskilda utställningar vid utvalda tillfällen. Livrustkammaren bygger med andra ord på en spännande historia och det händer en hel del intressanta saker som gör det värt att spana in Livrustkammarens hemsida för att inte missa vad som är på gång.

Efter en upptäcktsfärd i historien är det nog ganska säkert att en kurrande mage gör sig påmind om att det är hög tid att få i sig någonting för att stilla hungern. De flesta känner nog igen sig i att hungern gör att tankarna inte riktigt fungerar felfritt för stunden och vissa blir till och med irriterade. Så varför inte bestämma sig i god tid för var man ska äta så att man slipper sitta på en snabbmatsrestaurang ännu en gång efter ett fascinerande museibesök? Ett tips är ett bege sig till restaurang Mr French i Gamla stan som lägligt nog inte ligger särskilt långt från Livrustkammaren. Där får ni avnjuta god mat i en skön atmosfär och kan avsluta dagen på bästa sätt!