Landskrona museum

Landskrona museumLandskrona museum är platsen där du kan uppleva stadens historia och minnen från förr. Men också den plats där du kan uppleva konst och utställningar från idag. Det finns gott om tillfälliga likväl som permanenta utställningar att titta på, ta del av och uppleva. Du kan också utforska museets faktarum som kallas för Minnesbanken. Dessutom finns Sveriges arkiv för reklam och grafisk design, Rum för Reklam, just på Landskrona museum. Bara en kort promenad från Landskrona museum finns också Rothoffs museikoloni som är Sveriges enda kolonimuseum. Museet har ett varierande program med föredrag, visningar, musikunderhållning, debatter och mycket mera. Det finns helt enkelt något för alla på Landskrona museum.

Adolf Fredriks kasern

Landskrona museum ligger beläget intill Rådhustorget i en 1700-talsbyggnad som heter Adolf Fredriks kasern inte alls lång från flera hotell som du kan boka på www.hotelllandskrona.com. Landskrona stad köpte kasernen 1933 och under många år inrymde byggnaden olika föreningars verksamheter. Redan året därpå flyttade dock museet in i byggnadens övre våningar. Sedan 1976 finns Landskrona museum i hela byggnaden och idag är Adolf Fredriks kasern dessutom förklarat som ett byggnadsminne. Den stora merparten av samlingarna, framförallt de permanenta samlingarna, finns på andra och tredje våningen. På första våningen visas främst tillfälliga utställningar, men där finns också en permanent utställning om prostdottern, konstnären Nell Walden och Der Sturm. Museets fjärde våning inhyser sedan 2008 Rum för Reklam som alltså är Sveriges Arkiv för Reklam och Grafisk Design.

Brett program för barnen

Landskrona museum bjuder på fri entré och är öppet varje dag mellan 12.00 och 17.00 under vinterhalvåret. Byggnaden är tillgänglighetsanpassad. Museet har en museibutik där det säljs designade bruksföremål i nya och traditionella material. Museet satsar mycket på barn och ungdomar, genom att bland annat tillhandahålla en Museiklubb för barn mellan 10-14 år, ett brett programutbud för skola och förskola, Ateljé Nell där hela familjen kan komma också skapa tillsammans med bildpedagog om söndagarna samt Pysselklubben där barn från årskurs 1-6 en gång i veckan får komma och pyssla.

Basutställningarna och Minnesbanken

En av huvudattraktionerna på Landskrona museum är Thulinsalen, där man kan skåda flygpionjären Enoch Thulins gamla flygplan som hänger i taket liksom många andra attiraljer från flygets barndom. På museet kan man också ta del av fakta kring några andra av de berömda personer som har eller har haft anknytning till staden, så som Selma Lagerlöf. Minnesbanken är Landskrona museums faktarum. Där finns 35 000 föremål och 700 000 bilder med anknytning till Landskrona. Tillsammans berättar de om stadens historia och utveckling från förr till nu. Bland basutställningarna hittar man Trädgårdslandet, en permanent utställning för barn mellan 0-5 år där de bland annat kan plocka morötter och klättra i en kompost, Non-Violence som innehåller målningar, teckningar och skulpturer på just temat Non-Violence, Arbetets stad där historien om Landskrona som utpräglad industristad berättas genom produkter som har tillverkats i staden och foton på arbetsförhållanden i fabrikerna och Systrarna Anderssons brudkistor där sex systrars textila skatt från deras orörda brudkistor från sekelskiftet 1900 visas upp.