Husqvarna Fabriksmuseum

Vilket märke förknippar du med trädgårdsredskap som gräsklippare, lövblås, röjsåg och liknande? Väldigt många skulle säga Husqvarna vilket är förståeligt. Det är nämligen idag ett av världens största företag med fokus på denna bransch.

Men företaget har inte alltid haft denna inriktning utan har under tider även varit mycket stora på gevär, cyklar, symaskiner och motorer. Deras historia börjar 1689 med just tillverkning av gevär.

Det är företagets historia som går att följa i Husqvarna Fabriksmuseum som just är beläget i en av de gamla byggnader som en gång var vapenfabrik. Med början på 1600-talets tillverkning av vapen går sedan historien framåt via bilar, cyklar, mopeder, symaskiner och sakta men säkert har de allt mer fokuserar sin verksamhet mot det som de idag är kända för.

Sista rummet speglar dagens produkter som robotgräsklippare, kapsågar och lövblåsar. Detta rum invigdes 2015 och blir snarare en utställning av moderna produkter än ett museum.

Den som däremot fastnar och intresserar sig för en produkt kan inte köpa dem på plats utan får vända sig till någon återförsäljare av den produkt som eftersöks. Exempelvis kan deras nyaste produkt (2015) dvs deras nya lövblås Husqvarna 536LiB på hittas på bygghemma.se

Gästerna kan fritt gå omkring i museet men en guidning är en rekommendation. Produkterna får då en tydligare historia och bakgrund. Däremot bör man vara några som går ihop och beställer denna guidning då det kostar extra. En guidning på 1,5 timme kostar 500kr och då är gränsen satt till att maximalt 25 personer får följa med.

En enklare introduktion kostar 300kr.

Öppettider och Priser

Husqvarna Fabriksmuseum har något olika öppettider beroende på säsong. Under Maj-Sep är det öppet 10-17 medan det under lågsäsong (okt-april) enbart är öppet 10-15. Helgerna är öppettiderna 12-16 oavsett säsong.

Priset för att lära sig mer om Husqvarnas historia är 60kr för vuxna, 50kr för pensionärer samt för studenter. Ungdomar (12-18 år) betalar 30kr medan barn under 12 år kan gå in gratis.