Dödarhultarmuseet i Oskarshamn

Dödarhultarmuseet i OskarshamnDöderhultarmuseet är ett konstnärsmuseum i Oskarshamn som innehåller över 200 verk skapade av den träskulptören Axel Petersson, som kanske är mest känd under sitt smeknamn Döderhultarn. Döderhultarmuseet ligger i de centrala delarna av Oskarshamn, i samma lokaler som stadens bibliotek och Sjöfartsmuseet. Ännu närmare stadskärnan, närmare bestämt på Garvaregatan 9, finns Döderhultarens hem och ateljé, som finns bevarade i ursprungligt skick och också är öppna för besök från allmänheten. Döderhultaren bodde i huset med ateljé på andra våningen mellan 1907 och 1925. Oskarshamn är en tätort i Kalmar län, belägen vid Döderhultsviken i norra Kalmarsund. Det gamla namnet på Oskarshamn är också Döderhultsvik. Först 1856, då Oskarshamn fick stadsprivilegier, byttes namnet till Oskarshamn efter dåvarande kung Oscar I. Oskarshamn var tidigare en stor varvsstad och kustområdena har haft en betydande stenhuggarverksamhet. Idag är det en viktig hamnstad och en betydande industristad. Förutom Döderhultarmuseet är Oskarshamn känd för sommarfestivalen Latitud 57 där flera av Sveriges mest kända artister brukar uppträda och vill du boka hotell i Oskarshamn ska du besöka www.hotelloskarshamn.com.

En av Sveriges mest kända träskulptörer

Axel Petersson föddes 1868 och fick smeknamnet Döderhultarn av den enkla anledningen att han är född i Döderhults socken.  Han är en av Sveriges mest kända träskulptörer. I sina verk skildrar Döderhultarn livet i Småland kring sekelskiftet. Många av hans träfigurer är baserad på stadens dåtida personligheter. Idag är hans figurer oerhört värdefulla, men han uppskattades inte särskilt mycket av sin samtid. Ibland kallas han för tolvskillingen eftersom han sålde sina träfigurer på torget för en tolvskilling. Många berättelser finns också om hur folk har använt figurerna att elda med. Erkänd blev Axel Petersson först när han var i fyrtioårsåldern och sitt genombrott fick han först 1909. I hela sitt vuxna liv verkade han i Oskarshamn och på museet i just Oskarshamn kan man idag alltså beskåda över 200 av hans verk. Museet hålls öppet året om och varje år besöker omkring 25 000 människor museet.

Döderhultarmuseets historia

Redan under Axel Peterssons levnadstid bildades Föreningen Döderhultarmuseet år 1911. Föreningens syfte var att köpa in en del av Döderhultarens träskulpturer för att kunna bevara dem för eftervärlden. Redan samma år öppnades Oskarshamns första Döderhultarmuseum på Slottsgränd. När Axel Petersson avlidit ansåg föreningen att de fullföljt sin uppgift och stadens hembygdsförening tog då över samlingen och museiverksamheten. År 1952 lånade man ut en samling av Döderhultarens verk till en utställning på Nationalmuseum i Stockholm. Efter detta valde man att flytta museiverksamheten till alldeles nybyggda lokaler på Hamngatan i Oskarshamn. Samtidigt som man hade detta museum fanns också en utställning i privat regi att skåda på Stora Torget. Det var konsthandlarfamiljen Karlsson som visade sin Döderhultarsamling. År 1976 flyttade Döderhultarmuseet återigen till lokaler i det nybyggda kulturhuset, beläget i hörnet Södra Långgatan-Hantverksgatan i Oskarshamn. År 2011 renoverades museet och i samband med detta utökades samlingen. Samtidigt som man byggde om museet fick skulpturerna nya montrar med spännande design och ljussättning. I den nya utställningen kan man se skulpturer som inte tidigare har visats på museet och man får också möjlighet att lära känna Döderhultarn bättre både som konstnär och människa.