Anne Franks Hus

Bakom ett dolt annex

Anne Frank är en av Amsterdams genom tiderna mest kända invånare.museum i Amsterdam Denna unga, judiska flicka bodde tillsammans med sin familj under Andra Världskriget undangömd på Prinsengracht 263 i Amsterdam. Därifrån skrev hon den dagbok som skulle hänföra en hel värld och vill du ta del av denna historiska plats rekommenderar vi att du bokar ett hotell i Amsterdam.

Det fanns en dold dörr bakom en specialdesignad bokhylla som ledde till det annex vari Anne och hennes familj höll sig gömda under två långa år. Tyvärr förråddes gömstället den 4:e augusti 1944 och alla som gömde sig däri skickades till olika koncentrationsläger för att avrättas. Endast en medlem i Franks familj överlevde – Annes pappa, Otto Frank. Anne Frank fördes först till Auschwitz, men dödades i Belsen-Belsen år 1945 – endast 15 år gammal.

Ett av Andra Världskriget mest gripande vittnesmål

Idag är Anne Franks forna gömställe ett museum av rang som visar upp krigets fruktansvärda förföljelse av judarna, samt den generella diskrimineringen som har pågått av denna folkgrupp under så lång tid.

Huset har också bevarat den atmosfär som uppstod under tiden platsen användes som gömställe. Historiska dokument, fotografier, filmklipp och originalobjekt som tillhörde den undangömda familjen målar upp bilden av hur det var att leva som förföljd jude under Andra Världskriget.

Annes dagbok finns i original på detta museum. Man får se den bok och den skrift som producerades av denna unga, modiga flicka under en tid av terror, det är sannerligen något man bär med sig länge efteråt. Även andra anteckningsböcker finns på display.

Praktisk information

  • Anne Franks hus ligger cirka 20 minuters promenadväg från centralstationen.
  • Inträde: 9 € för vuxna, 4.50 € för barn 10-17 år. Yngre barn gårin gratis.
  • Mellan november och mars är Anne Franks hus öppet mellan kl. 09.00-19.00 alla dagar utom lördagar då man håller öppen ända till kl. 21.00. Mellan april och oktober förlängs öppettiderna med två timmar.